poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Powidło śliwkowe z czekoladą i cynamonem.

Popularne ostatnio powidło,ja oczywiście robiłam pierwszy raz.Postanowiłam zrobić swoją wersje i nie ukrywam wyszło bardzo pysznie.No i oczywiście jeden słoiczek od razu został zjedzony.Od tego powidła wprost nie można się oderwać.Zapraszam:)




Składniki:
 2 kg śliwek węgierek
cukier według uznania
1 tabliczka gorzkiej czekolady ( 10 dag )
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
1.Śliwki myjemy,osuszone,usuwamy pestki.Następnie śliwki przekładamy do garnka i gotujemy często mieszając ( około 2 godziny ) .W między czasie do powidła dodajemy cukier,ilość zależy od tego jak kwaśne mamy śliwki.Gdy powidło zacznie gęstnieć należy cały czas jet mieszać,żeby się nie przypaliło.
2.Gdy powidło będzie miało już odpowiednią konsystencję dodajemy do niego kakao,cynamon i połamaną na małe kawałki czekoladę.Mieszamy do połączenia się składników,już nie gotujemy.
3.Gorące powidło przekładamy do słoiczków i zakręcamy,następnie odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.Po tym czasie słoiczki z powidłem przenosimy do spiżarni.
4.Smacznego.

2 komentarze:

  1. O! Takie powidła z nutą czekolady to muszą smakować niebiańsko- pewnie trochę jak krem czekoladowy...pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj są bardzo pyszne,ja już dzisiaj drugą porcję usmażyłam,tylko tym razem podwójną,bo pierwsza została zjedzona:)

    OdpowiedzUsuń