czwartek, 13 sierpnia 2015

Galaretka z czarnej porzeczki.

Domowa konfitura pachnąca owocami.Zapraszam.




Składniki:
 1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru

Wykonanie:
1. Owoce oczyścić,opłukać i dokładnie osączyć z wody.
2. Przełożyć do garnka ,dodać szklankę cukru i rozgnieść tłuczkiem.Gotować aż owoce puszczą sok.
3. Następnie przetrzeć przez sitko,do powstałego soku wsypać resztę cukru i gotować na wolnym ogniu,aż galaretka będzie gęsta i lśniąca.
4. Gorącą galaretkę przełożyć do suchych i wyparzonych słoiczków,dobrze zakręcić.
5.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Aaaa:) moje smaki z dzieciństwa:)))) Moja mama taką robiła- uwielbialiśmy ją z bratem wyjadać ze słoika. Dzięki za przypomnienie= będę "truć" mamę żeby zrobiła koniecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miło mi,że przypomniałam Ci smaki z dzieciństwa:)

      Usuń