poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ziołowe drobiowe mielone z mozzarellą.

Bardzo smaczne kotlety mielone na obiad.Połączenie sera mozzarella i ziół sprawia,że kotleciki pysznie pachną i smakują.Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.Z przepisu wychodzi 6 sztuk.Zapraszam.



Składniki:
 30 dag fileta z kurczaka
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )
1 jajko
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
zioła prowansalskie według uznania
2 łyżki bułki tartej
12 dag mozzarelli ( 1 kulka )

dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy razem z bułką w maszynce.
2. Do mięsnej masy dodajemy,jajko,bułkę tartą i przyprawy,następnie dokładnie mieszamy.
3. Ser kroimy na 6 pasków.
4. Mięso dzielimy na 6 części,każdą część spłaszczamy,nakładamy pasek sera i formujemy podłużne kotleciki,następnie obtaczamy je w bułce tartej.
5. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz