sobota, 27 czerwca 2015

Zupa pomidorowa zabielana z domowym makaronem.

Domowa zupka z domowym makaronem.Do tej pory do zupy dodawałam kupny makaron,dzisiaj postanowiłam zrobić makaron sama.Zupa wyszła bardzo syta i bardzo pyszna.Zapraszam.




Składniki:
 4 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
sól i pieprz do smaku
1 szklanka śmietany 12 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
koperek i natka pietruszki ( według uznania )
kilka łyżek przecieru pomidorowego

Makaron:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
szczypta soli
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania

Wykonanie:
1. Makaron: Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny. Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
2. Skrzydełka oczyszczamy,płuczemy i osuszamy.Warzywa obieramy i płuczemy i kroimy w słupki. Mięso razem z warzywami przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Gotujemy do miękkości.Skrzydełka wyjmujemy (możemy je użyć do drugiego dania ) .Wywar możemy przecedzić.
3. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody,dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
4. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy,wlewamy śmietanę,zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Na talerze nakładamy porcje makaronu,nalewamy zupę i posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperkiem.Podajemy.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz