niedziela, 21 czerwca 2015

Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką.

Niezwykle pyszne i mięciutkie bułeczki.Jogurt naturalny sprawia,że są bardzo pulchne.Idealne na śniadanie lub kolację.Najlepiej smakują posmarowane masełkiem.Przepis na 8 bułeczek.Zapraszam.




Składniki:
 4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pół szklanki ciepłego mleka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka czarnuszki

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z mlekiem,1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do mąki dodajemy sól,jajka,jogurt naturalny,sezam,czarnuszkę i wyrośnięte drożdże,mieszamy i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
5.Zapraszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz