niedziela, 28 czerwca 2015

Torcik cytrynowo-ananasowy.

Niezwykle pyszny torcik,lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny.Wprost nie można się od niego oderwać.Zapraszam z filiżanką kawy.




Składniki:
 Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa cytrynowa:
2 jajka
1 żółtko
pół szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
2 kostki masła lub margaryny (po 20 dag każda)
sok z cytryny (według uznania)

Dodatkowo:
6 łyżek wiórek kokosowych
1 galaretka cytrynowa
1 puszka ananasów

Wykonanie:
 1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.Delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Jajka i żółtko wbijamy do miski,dodajemy cukier.Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i miksujemy przez kilka minut,aż powstanie gęsta masa,zdejmujemy z garnka i dalej ubijamy do wystygnięcia i zgęstnienia masy ( możemy miskę włożyć do drugiej z zimną wodą,szybciej masa nam przestygnie) .
4. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło ucieramy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną i ucieramy.Do puszystej masy dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i ucieramy.
5. Masą przekładamy krążki biszkoptowe,smarujemy również wierzch i boki tortu.Boki tortu obtaczamy wiórkami kokosowymi.
6. Ananasa odsączmy bardzo dokładnie z zalewy,kroimy i układamy na wierzchu tortu.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy stężenia.Lekko tężejącą wykładamy na ananasa.
7. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
8.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Super torcik, ta masa mnie bardzo zaciekawiła

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję,a masa jest lekko kwaśna,taka nie za słodka:)

    OdpowiedzUsuń