czwartek, 25 czerwca 2015

Pasta z sera feta i zielonych oliwek.

Znakomita pasta gotowa dokładnie w kilka minut.Jest bardzo wyrazista w smaku,dość słona za sprawą sera feta i oliwek.Pachnąca za sprawą ziół prowansalskich i ostra za sprawą czosnku.Polecam dla wielbicieli wyrazistych smaków.Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.Zapraszam.




Składniki:
 25 dag sera feta ( ja użyłam półtłustego )
10 zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania

Wykonanie:
1. Oliwki dokładnie osączamy z zalewy. Czosnek obieramy.
2. Do miski przekładamy ser feta,dodajemy oliwki i ząbek czosnku ,następnie blenderem miksujemy na gładką masę.Dodajemy oliwę,pieprz i zioła prowansalskie i jeszcze chwilę blendujemy.Pasta powinna być gładka.
3. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.
4.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz