środa, 3 czerwca 2015

Odrywane bułeczki z serowo-jagodowym nadzieniem.

W tym roku moje krzaczki jagód kamczackich uginają się od owoców.Codziennie wymyślam z nimi jakiś przepis.Dzisiaj postanowiłam upiec drożdżowe z białym serem.Nie ukrywam,że wyszło bardzo pysznie.Polecam na podwieczorek.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 dag drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki oleju
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

Nadzienie:
25 dag białego sera
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
cukier do smaku
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły.Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.

2. Do mąki dodajemy olej,sól,wyrośnięte drożdże,utarte jajka i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.


3. Ser ucieramy z cukrem waniliowym,jajkiem,budyniem w proszku,borówkami lub jagodami i cukrem do smaku.


 4.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.Następnie zwijamy w roladę.



5.Ciasto kroimy w grubsze plastry i układamy je w tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


 6.Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz