poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką.

Ciasto piekłam razem z moimi córkami,aż miło było patrzeć jak się krzątają w kuchni.Po mimo swojej prostoty ciasto wyszło tak pyszne,że nie można mu się oprzeć.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 jajka
20 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego

Kruszonka:
10 dag cukru
10 dag masła lub margaryny
20 dag mąki tortowej

Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania
mąka pszenna do posypania stolnicy
około 50 dag truskawek

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i lekko posypujemy bułką tartą.
2. Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.Następnie przekrawamy na pół i układamy dwie warstwy na cieście.
3. Składniki kruszonki przekładamy do miski i opuszkami palców rozcieramy,aż powstaną małe grudki.Kruszonkę wykładamy na truskawki.
4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy w formie.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz