środa, 1 kwietnia 2015

Jajecznica z awokado i zieleniną.

Od pewnego czasu bardzo polubiłam awokado,do tej pory najczęściej przygotowywałam z niego pasty.Dzisiaj postanowiłam przygotować jajecznicę i muszę przyznać ,że wyszła bardzo smaczna i zdrowa.Polecam na śniadanie lub kolację z kromeczką świeżego pieczywa.Zapraszam.




Składniki:
 2 jajka
1 płaska łyżka masła
pół dojrzałego awokado
sól i pieprz do smaku
dowolna zielenina:rzeżucha,szczypiorek natka pietruszki
sok z cytryny

Wykonanie:
1. Miąższ awokado wyjmujemy łyżką i kroimy na mniejsze kawałki,następnie odrobinkę skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Na patelni rozgrzewamy masło,na gorące przekładamy pokrojone awokado,chwilę smażymy cały czas mieszając,uważamy ,żeby nie przepiec,musi być lekko zrumienione.
3. Jajka wbijamy do miseczki i lekko roztrzepujemy z solą i pieprzem do smaku.Następnie wlewamy do awokado i chwile smażymy cały czas mieszając.
4. Zieleninę płuczemy,dokładnie osuszamy i kroimy.
5. Jajecznicę przekładamy na talerz i posypujemy zieleniną.
6.Smacznego.

3 komentarze: