niedziela, 12 kwietnia 2015

Comber czekoladowy w polewie.

Pyszny i mocno czekoladowy.Dla wielbicieli czekoladowych smaków.Idealny do popołudniowej kawy.Zapraszam.




Składniki:
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

poncz:
pół szklanki mocnej herbaty
2-3 łyżki spirytusu

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę stopić w garnku,dodać cukier,kakao i wodę,gotować około 5 minut cały czas mieszając.Masę przestudzić ,a następnie odlać pół szklanki masy do dekoracji.


2. Masę czekoladową przełożyć do miski,dodać mąkę,proszek do pieczenia i żółtka,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do ciasta.


3. Ciasto przełożyć do foremki keksówki o wymiarach 35cm x 11 cm 7 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.


5. Herbatę wymieszać ze spirytusem i nasączyć ciasto według uznania. Odłożoną masę czekoladową podgrzać i rozsmarować na cieście.


6. Ciasto odstawić do zastygnięcia i pokroić.Smacznego.

Rady:
 Jeżeli ciasto mam być dla dzieci ,nie nasączmy spirytusem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz