wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto ,,Jadzia''.

Zapomniane ciasto,które dawniej piekłam bardzo często.Placki przekładane masą z kaszy manny i domowym powidłem.Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy trochę zmięknie.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
70 dag mąki tortowej
2 całe jajka
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu prawdziwego
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 12%

Masa:
2 szklanki mleka
6 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
1 słoiczek powidła śliwkowego (250 ml )
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Ciasto: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na 4 równe części.



2.Każdą część wałkować,układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem na całej powierzchni.


3. Piec 15 minut do zrumienienia w temp.170.Blaszka 35cm x 24cm.Upieczone placki wystudzić.


 4.Masa: mleko zagotować,do gotującego wsypać kaszę mannę,gotować do zgęstnienia cały czas mieszając,aby nie zrobiły się grudki.Ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać stopniowo ostudzoną kaszę mannę i ucierać.


 5.Warstwy przekładania: placek, połowa masy, placek, powidło, placek, druga połowa masy, placek, posypać cukrem pudrem.


 6.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem miodu,które najlepiej smakują gdy "dojrzeją":) przez dzień, dwa. Chętnie wykorzystam Twój przepis, bo "jadzia" bardzo do mnie przemawia:)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam i polecam,to ciasto najlepiej smakuje właśnie gdy trochę postoi i zmięknie:)
    Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń