sobota, 18 kwietnia 2015

Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami.

Wiadomo,że domowe pieczywo jest najlepsze.Jeżeli mamy możliwość to warto upiec swój chleb.Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak zwykle wyszło bardzo smacznie.Zapraszam.



Składniki:
 5 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki otrębów pszennych
2 łyżki oleju
3 łyżki pestek słonecznika
1 płaska łyżka czarnuszki
1 szklanka ciepłej wody

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka oleju
1 łyżka otrębów pszennych

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem ,1 łyżką mąki i połową ciepłej wody,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,olej,czarnuszkę,pestki słonecznika,otręby,mąkę pszenną i stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto.


2. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.


3. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.Odstawiamy jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce.


4. Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.


5. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.


6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz