wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto ,,Jadzia'' z kremem z kaszy manny i powidłem śliwkowym

Zapomniane ciasto, które dawniej piekłam bardzo często. Krucho-miodowe blaty ciasta przekładane kremem z kaszy manny i domowym powidłem śliwkowym. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy trochę zmięknie. Uwielbiamy do ciasto. Zapraszam i słodkich inspiracji życzę.









Potrzebujemy:



Na ciasto:

70 dag mąki tortowej

2 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki miodu prawdziwego 

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła lub margaryny

2 łyżki śmietany 12 % lub 18 % 


Na krem:

2 szklanki mleka

6 łyżek kaszy manny

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła lub margaryny



Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 słoiczek powidła śliwkowego ( 250 ml )

cukier puder do oprószenia ciasta



Wykonanie pysznego ciasta:


 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 4 części.


2. Wałkowanie: Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy oprószonej mąka pszenna i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.


3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone blaty dokładnie studzimy.


 4. Krem: Mleko zagotowujemy, do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę mannę i do razu energicznie mieszamy aby nie było grudek. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając, najlepiej robić to ,,rózgą'' . Uważamy żeby nie przypalić. Ugotowaną kaszę dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny i dokładnie ucieramy.


 5. Warstwy przekładania: Blat ciasta, połowa kremu, blat ciasta, powidło śliwkowe, blat ciasta, druga połowa kremu, blat ciasta, na koniec oprószamy cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


 


 

 Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Ciasto najlepiej smakuje gdy trochę zmięknie, wtedy również lepiej się kroi.

 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem miodu,które najlepiej smakują gdy "dojrzeją":) przez dzień, dwa. Chętnie wykorzystam Twój przepis, bo "jadzia" bardzo do mnie przemawia:)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam i polecam,to ciasto najlepiej smakuje właśnie gdy trochę postoi i zmięknie:)
    Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń