środa, 14 grudnia 2016

Czekoladowe batoniki z bakaliami.

A może zamiast ciasta na świąteczny stół przygotować takie oto batoniki? Pyszne, czekoladowe, mleczne i pełne wspaniałych bakalii. Przygotujcie je, a na pewno nie pożałujecie...uważam, że za bardzo kuszą. Masa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżeczką prosto z garnka. Do ich przygotowania użyłam orzechów laskowychżurawiny suszonej , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Z produktów jestem bardzo zadowolona, ponieważ są bardzo wysokiej jakości. Zapraszam:)















Składniki:
40 dag mleka w proszku
250 ml zimnej wody
250 ml cukru
4 łyżki kakao
25 dag margaryny ,, Kasi''
10 dag żurawiny suszonej
10 dag orzechów laskowych

Wykonanie:

1. Wodę, margarynę, kakao i cukier przekładamy do garnka. Następnie gotujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Studzimy często mieszając.

2. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i bakalie, energicznie mieszamy.

3. Masę czekoladową wykładamy do foremki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin.

4. Po tym czasie kroimy w podłużne batony i podajemy.

5. Smacznego.




niedziela, 11 grudnia 2016

Piernikowy keks świąteczny.

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z zapachami piernika i pomarańczy. Nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu bez pysznego ciasta. Polecam keks mojego pomysłu. Pyszny i pachnący piernikiem z mnóstwem bakalii. Idealnie mięciutki i zarazem trochę sypki. Pięknie udekorowany zachwyci każdego. Do upieczenia tego keksu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Użyłam pysznych rodzynek królowej , pachnącej kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz polewy białejdeserowej . Bardzo polecam produkty HELIO do pieczenia. Zapraszam:)





















Składniki:

Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka miodu prawdziwego
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
półtorej szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
15 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ( 2 łyżki odkładamy do dekoracji )

Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
1 łyżka bułki tartej
5 dag białej polewy
5 dag deserowej polewy
2 łyżki odłożonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, cały czas ucierając dodajemy miód i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy sól, obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórki i dokładnie mieszamy.

2. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Następnie do foremki przekładamy ciasto.

3. Ciasto pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.

4. Obie polewy rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nimi ciasto, dekorujemy również skórką pomarańczową.

5. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.



piątek, 9 grudnia 2016

Wigilijny kompot z suszu.

Taki kompot z suszu ma swój wyjątkowy smak. Przygotowany na kolację Wigilijną smakuje najlepiej. My czekamy na niego cały rok. Ja uwielbiam wyjadać z niego owoce. Swój kompot przygotowałam z mieszanki suszonych owoców , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . W mieszance znajdowały się śliwki, jabłka, gruszki, morele i daktyle. Wszystkie suszone owoce są bardzo wysokiej jakości i takie...słodziutkie. Zapraszam:)












Składniki:
30 dag suszonych owoców
2 litry wody gorącej wody
kawałek kory cynamonu
miód prawdziwy do smaku
cukier trzcinowy do smaku

Wykonanie:

1. Owoce suszone przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości owoców.

2. Kompot słodzimy do smaku miodem i cukrem trzcinowym. Przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby nabrał aromatu.

3. Kompot jest gotowy do podania. Przed podaniem można przecedzić.

4. Smacznego.


środa, 7 grudnia 2016

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już dużymi krokami. Pora pomyśleć o wypiekach. Proponuję Wam upiec taki tort. Będzie idealny na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował i pysznie smakował. Takim tortem można zaskoczyć gości. Lekki biszkopt przełożony pysznym kremem, do tego mnóstwo migdałów i kulki kokosowe. Wszystko to do siebie idealnie smakowo pasuje. Do przygotowania tortu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Użyłam delikatnej w smaku białej polewy , wiórek kokosowychpłatków migdałowych. Wszystkie użyte produkty od HELIO są bardzo wysokiej jakości. Bardzo je polecam. Zapraszam:)











Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki suchego zmielonego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego

Krem:
20 dag masła 82 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
5 dag białej polewy
cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

Kulki:
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania

Dodatkowo:
około 40 g płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i olejek i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy. Wystudzony przekrawamy na dwa krążki.

2. Kulki: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i z jeszcze ciepłej formujemy niewielkie kluki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Mnie wyszło 17 kulek.

3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń dobrze studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieramy, na koniec ucieramy wlewamy płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieramy.

4. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy krążki ciasta, smarujemy również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskamy kulkę. Cały tort posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Tak wykonany tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Kupiłam gotowy zmielony suchy mak. Budynie mają być bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort należy szybko przekładać ponieważ masa z czekoladą bardzo szybko tężeje. Zamiast polewy można użyć białej czekolady.


poniedziałek, 5 grudnia 2016

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką.

Nie wyobrażam sobie kolacji Wigilijnej bez pierogów z suszoną śliwką. Kto jeszcze takich nie robił to bardzo polecam je przygotować i spróbować. Osobiście doradzam użyć bardzo dobrej jakości śliwek. Ja użyłam śliwek suszonych , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Śliwkami jestem zachwycona są bardzo pyszne i bardzo wysokiej jakości. Zapraszam:)








Składniki: 

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół małej łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:
20 dag śliwek suszonych
masło do polania
sól do gotowania
woda do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.

3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy.

4. Smacznego.

Rady:
Do pierogów najlepiej użyć śliwek bardzo dobrej jakości. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 35- 40 pierogów w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.




niedziela, 4 grudnia 2016

Sernik z masą orzechową i pianką.

Jest to najlepszy sernik jaki upiekłam do tej pory. Pyszny i bardzo delikatny w smaku. Pachnie orzechami, które są lekko wyczuwalne podczas jedzenia. Taki sernik można upiec na świąteczny stół lub dla gości. Przepis bardzo polecam. Do upieczenia tego pysznego sernika użyłam produktów , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIOMasa orzechowa jest wspaniała, jest w niej bardzo dużo kawałków orzechów. Polecam ją właśnie do sernika. Z kolei pastylki z czekolady mlecznej są bardzo delikatne w smaku i idealnie nadają się do dekoracji ciast. Polecam te produkty i zapraszam na pyszny sernik:)













Składniki:

Ciasto:
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
półtorej szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )

Pianka:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 płaska łyżka żelatyny
2 kopiaste łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów ( odłożonej )
ewentualnie cukier puder do smaku
niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukrowa posypka
5 dag czekolady mlecznej w pastylkach

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę orzechową ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijamy, jeżeli uznajemy, że pianka jest mało słodka dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.

5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.

6. Stężony sernik kroimy, dekorujemy czekoladowymi pastylkami i cukrową posypką. Podajemy i smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Masa orzechowa z kawałkami orzechów z puszki.