czwartek, 9 lutego 2017

Grahamowe ciasteczka z dżemem.

Takie pyszne ciasteczka polecam upiec na drugie śniadanie. Są bardzo chrupiące i zdecydowanie zdrowsze od kupnych. Pysznie smakują posmarowane dżemem od ŁOWICZ i podane z mlekiem. Można je również zapakować do pudełka śniadaniowego i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, czy nawet na wycieczkę. Zapraszam:)






Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!  

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki graham pszennej
15 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka suszonego berberysu
1 łyżka suszonej morwy białej

Dodatkowo:
mąka graham pszenna do posypania stolnicy
pół słoiczka dżemu z czarnego bzu od ŁOWICZ
pół słoiczka dżemu z rokitnika od ŁOWICZ

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i lekko spłaszczamy formując ciasteczka.

2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumieniania.

3. Upieczone ciasteczka studzimy, nakładamy porcje dżemu i podajemy.

4. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciastek.

wtorek, 7 lutego 2017

Tort urodzinowy z czekoladkami.

Tort upiekłam dla mojej córki na jej siedemnaste urodziny, które są właśnie dzisiaj. Ach jak ten czas leci. Pamiętam jak robiłam pierwszy tort na roczek, a tu już kolejny siedemnasty. Długo myślałam na pomysłem na tort, bo jaki tort upiec nastolatce, która tak naprawdę już sama potrafi upiec tort. Wybór padł na czekoladowy, ponieważ moja córka uwielbia czekoladę. Mnóstwo takich tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki. Zapraszam:)








Składniki:

Biszkopt x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła 82 %
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
10 dag czekolady
1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )
8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

3. Przekładanie:  Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.

4. Dekoracja: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekorujemy tort. Na koniec układamy czekoladki według uznania.

5. Podanie: Tak przygotowany tort chłodzimy kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tort można pokroić na 8 kawałków.


poniedziałek, 6 lutego 2017

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.

Na śniadanie polecam pyszne i chrupiące bułeczki. Można je upiec wieczorem i na rano będą gotowe, lub wstać wcześnie rano i upiec, będą wtedy pachnące z chrupiącą skórką. Posmarowane pysznym dżemem od Łowicz smakują doskonale. Zapraszam:)








Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Składniki:

Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru

Ciasto:
50 dag mąki pszennej
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
1 kopiaste łyżki masła
około 1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu Łowicz z rokitnika
pół słoiczka dżemu Łowicz z czarnego bzu
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 małe jajko
kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijamy jajko, dodajemy, płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko ( mleka dodajemy tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Ciasto wyrabiamy kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, żeby  wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

4. Po tym czasie pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone bułeczki studzimy, przekrawamy na pół, smarujemy dżemami i podajemy.

6. Smacznego.

Rady: 
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 10 bułek.

niedziela, 5 lutego 2017

Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika.

Na niedzielne śniadanie polecam pieczone jabłka z bakaliami, owsianką i pysznym dżemem  z rokitnika od Łowicz. Wystarczy pół godziny a mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie, pełne witamin, sycące, a przede wszystkim pyszne. Zapraszam:)








Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!  

Składniki:
5 średnich miękkich jabłek
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
pół szklanki mleka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka miodu prawdziwego
kilka łyżek dżemu z rokitnika

Wykonanie:

1. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.

2. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek.

3. Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu. Układamy je w formie do pieczenia.

4. Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.

5. Na gorące jabłka nakładamy jeszcze po łyżce dżemu i podajemy.

6. Smacznego.

sobota, 4 lutego 2017

Kasza manna z dżemem i bakaliami na śniadanie.

Śniadania najczęściej jemy w pospiechu, warto znaleźć chwilkę i przygotować smaczne i pożywne śniadanie. Ja proponuję kaszę mannę na mleku z suszonymi owocami i pysznym dżemem od Łowicz. Dodam, że kiedyś nie przepadałam za kaszą manną ( zmora dzieciństwa ) a teraz przygotowana z różnymi dodatkami smakuje mi wspaniale, wole ją niż jakąś kanapkę. Przepis polecam. Zapraszam:)


 




Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Składniki:

2 szklanki mleka
2 małe płaskie łyżeczki cukru
6 płaskich łyżek kaszy manny
suszona żurawina według uznania
suszony berberys według uznania
suszona morwa według uznania
dżem o smaku czarny bez ( po łyżce na porcję )

Wykonanie:

1. Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszamy, żeby nie było grudek, następnie gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.

2. Do  dwóch miseczek po równo nakładamy ugotowanej kaszy, posypujemy suszonymi owocami, na środek nakładamy porcję dżemu i podajemy.

3. Smacznego.

Rady: 
Z przepisu wychodzi dwie porcje. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

piątek, 3 lutego 2017

Domowe sezamki z bakaliami.

Zrobienie domowych sezamków jest bardzo łatwe, potrzebujemy dosłownie 10 minut i oczekiwanie aż zastygną. Ja swoje sezamki urozmaiciłam pysznymi bakaliami, które otrzymałam od HELIO . Dodam, że są dużo lepsze od kupnych. Jak dla mnie są trochę za słodkie, ale moje córki i mąż uważali, że są w sam raz i zjedli wszystkie. Zapraszam:)







Składniki:
20 dag ziaren sezamu
1 łyżka miodu prawdziwego
pół szklanki cukru ( 125 ml )
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki wody

Wykonanie:

1. Na suchej i gorącej patelni prażymy sezam często mieszając, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.

2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucamy uprażony sezam i bakalie, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.

3. Masę wykładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy, na taką grubość jakie chcemy mieć sezamki.

4. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroimy dowolnej wielkości sezamki.

5. Podajemy i smacznego.


środa, 1 lutego 2017

Chleb graham z płatkami owsianymi.

Chleb z mąki graham jest bardzo smaczny i syty. Nie jest może lekki jak chleb pszenny, jest on raczej dość ciężkim chlebem, ale ja go bardzo lubię. Najlepiej smakuje mi z twarożkiem lub masełkiem. Ten chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Do jego upieczenia użyłam mąki graham pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)







Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki graham pszennej

Ciasto:
50 dag mąki graham pszennej
2 łyżeczki soli
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki płatków owsianych

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka oleju
2 - 3 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i płatki owsiane, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto.

3. Na stolnicy lekko posypanej mąką z ciasta formujemy podłużny bochenek, następnie przekładamy go do foremki posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.

4. Tak przygotowany chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Upieczony chleb studzimy, kroimy i podajemy.

7. Smacznego.