poniedziałek, 1 stycznia 2024

Orzechowy tort z kremem marcepanowym i dżemem

Na świąteczny stół upiekłam taki tort, a dzisiaj dzielę się z Wami recepturą. Orzechowe biszkopty przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki i delikatnym kremem marcepanowym. Do tego delikatna dekoracja z prażonych i siekanych orzeszków ziemnych. Tort lekki, pyszny i na każdą okazję. Bardzo polecam.

 



Potrzebujemy:

 

Na biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mielonych orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem marcepanowy:

25 dag serka mascarpone

135 ml śmietanki kremówki 30 %

150 g marcepanu

 

Dodatkowo:

2-3 łyżki siekanych orzeszków ziemnych lub migdałów

pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

 

 

 

Wykonanie pysznego tortu:

 

 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z orzechami delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy krążki, z górnego krążka ścinamy wierzch.

2. Krem marcepanowy: Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Całość podgrzewamy cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści, robimy to na niewielkim ogniu. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy. Dobrze schłodzony marcepan ubijamy chwilę mikserem, dodajemy do niego serek mascarpone i ponownie miksujemy.

3. Przekładanie: Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy dżemem, następnie kremem, przykładamy drugi krążek biszkoptu, dżem i ponownie krem, ostatni krążek biszkoptu, następnie smarujemy wierzch i boki tortu, tak bardzo cieniutko, wierzch dekorujemy siekanymi orzeszkami lub migdałami. Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

4. Podanie: Dobrze schłodzony tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 16 cm

Tort można pokroić na 8 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.

Tort kroimy dobrze schłodzony.

 



 

8 komentarzy: