sobota, 13 stycznia 2024

Krucha tarta z frużeliną owocową, kremem czekoladowym i bezami

 Do tej tarty upiekłam nawet beziki. Może nie wyszły idealne, ale cukier za nic w świecie nie chciał się rozpuścić, ale finalnie wyszły, chrupiące, słodkie i nieidealne. Tarta jet pyszna. Idealnie kruche ciasto, lekko kwaśna frużelina, pyszny krem czekoladowy i słodkie domowe beziki, do tego ładna dekoracja. Filiżanka pysznej kawy, kawałek tarty i czego chcieć więcej? Upieczcie taką. Nie pożałujecie.






 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto i ciasteczka:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

2 żółtka

 

Na frużelinę:

1 szklanka owoców ( mrożonych, świeżych w sezonie ), u mnie borówki, truskawki i jagody kamczackie

cukier do smaku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

zimna woda do rozpuszczenia mąki

gorąca woda do owoców

 

Na bezy

2 białka

pół szklanki cukru

barwnik różowy spożywczy ( opcjonalnie ) 

 

Na krem czekoladowy:

10 dag masła 82 % ( temperatura pokojowa )

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka ciemnego kakao 

5 dag mlecznej czekolady

alkohol według uznania ( wódka, spirytus )


 Dodatkowo:

cukrowa posypka

ciasteczka, kilka sztuk do dekoracji ( niekoniecznie ) 

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznej tarty: 

 

 

1. Ciasto i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Niewielką część ciasta wałkujemy i wykrywany ciasteczka które posłużą nam do dekoracji, ja użyłam foremek w kształcie gwiazdek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do zrumienienia, upieczone studzimy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy do formy do pieczenia tart, użyłam takiej podłużnej o wymiarach około 36 cm x 12 cm . Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia, upieczone ciasto studzimy.

2. Frużelina: Owoce przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości i rozpadnięcia się owoców, dodajemy cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Do frużeliny wlewamy stopniowo mąkę i dokładnie mieszamy, nie wlewamy od razu całej, ale tylko tyle żeby uzyskać odpowiednią gęstość frużeliny. Gorącą frużelinę od razu wykładamy równomiernie na spód tarty i odstawiamy do dokładnego wystudzenia.

3. Krem czekoladowy: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy, dodajemy płynną, letnią czekoladę i kakao i ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy alkohol według uznania. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, następnie wyciskamy dowolne rozetki na wystudzonej frużelinie.

4. Bezy: Zimne białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. Bezikami dekorujemy tartę.

5. Dekoracja i podanie: Tartę dekorujemy upieczonymi i kupnymi ciasteczkami i cukrową posypką. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 




Moje rady:

Szklanka o pojemności 250 ml.

Wymiary foremki około 36 cm x 12 cm.

Tartę można pokroić na około 8 sporych porcji.

Im dłużej postoi tym bardziej zmięknie.

Będzie się lepiej kroiła, gdy bardziej zmięknie.

Można użyć ewentualnie kupnych bez. 






 

14 komentarzy:

  1. Tarta bardzo apetyczna. Widać że była pracochłonna. 💗😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🩷 I nie ukrywam, że trochę pracy było, ale dla mnie taka praca to sama przyjemność ♥️🩷

      Usuń
  2. Przejrzałam dopiero niewielką część Twoich wpisów i jestem pod wrażeniem różnorodności. Każdy znajdzie coś dla siebie:)
    To co zwróciło moją uwagę to inny ale bardzo ciekawy sposób dekorowania,który bardzo mi się podoba:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za tak miły komentarz i zapraszam częściej ❤️

      Usuń
  3. uwielbiam tartą, Twoja wygląda cudnie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Ale piękne ciacho, narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna tarta 😍😍 Wygląda jak z bajki 💖💖

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda ślicznie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i starałam się żeby tak było ❤️

      Usuń
  7. Iza i kolejny obłędny wypiek! Jesteś moim guru od pieczenia i dekorowania, jeszcze muszę się podszkolić żeby się do Ciebie zbliżyć 😘
    Chyba się powtórzę ale uważam że powinnaś piec zawodowo i zarobkowo,bo naprawdę doskonałe te Twoje propozycję na słodko 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia Twój komentarz to miód na moje serce❤️ Kocham to robić, moim marzeniem jest mała cukiernia, ale to tylko marzenie 😪

      Usuń