sobota, 20 stycznia 2024

Czekoladowy mus na jogurcie z bezami

 Pyszny i lekki deser. Taki mus możemy przygotować na różne okazje, w różowym wykonaniu nawet na walentynki. Idealny na deser, podwieczorek czy poczęstunek. Do wykonania w kilka minut. Jak dla mnie w sam raz, ale można dać więcej czekolady i będzie bardziej słodki. Bardzo polecam.






Potrzebujemy:

 

Na mus:

40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

6 dag mlecznej czekolady ( można więcej, będzie wtedy bardziej słodki )

3 łyżki gorącej wody

 

Dodatkowo:

bezy ( dowolna ilość)

cukrowa posypka według uznania 

 

 


Wykonanie pysznego musu:

 

1. Czekoladę ścieramy na tarce o małych lub średnich oczkach, przekładamy do miseczki, następnie dodajemy gorącą wodę i dokładnie mieszamy, czekolada powinna się rozpuścić.

2. Następnie stopniowo dodajemy jogurt i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

3. Mus przelewamy do pucharków, szklaneczek lub miseczek i odstawiamy do stężenia. Mus można podać również od razu po przygotowaniu.

4. Przed podaniem dekorujemy bezami i cukrową posypką. Podajemy. Smacznego życzę.

 

 

 

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi dwie większe lub cztery mniejsze porcje.

Można dać więcej czekolady, wtedy mus będzie bardziej słodki.

Użyłam własnoręcznie pieczonych bez, ale mogą być kupne.

Deser można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

 


 


5 komentarzy: