wtorek, 16 stycznia 2024

Chleb drożdżowy z ziarnami i płatkami

Według mnie taki domowy, własnoręcznie upieczony chleb jest najlepszy. Chleb w którego wykonanie wkładamy całe swoje serce. Uwielbiam domowe wypiekanie chleba czy bułeczek. Pachnie wtedy w całym domu obłędnie. No i oczywiście często wymyślam nowe receptury. A ten chlebek jest pyszny. Piekłam go już kilka razy. Idealnie się kroi, nawet na trzeci dzień i się nie kruszy. Kromeczki możemy pokroić tak cieniutko czy grubo jak chcemy. Do tego prosty i szybki w wykonaniu. Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował. Udanych wypieków.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

50 dag mąki tortowej

5 dag świeżych drożdży

500 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

pół szklanki płatków owsianych ( u mnie błyskawiczne )

pół szklanki płatków kukurydzianych

pół szklanki pestek słonecznika

1 łyżka siemienia lnianego ( u mnie lekko kopiasta )

 

Dodatkowo:

mąka tortowa do podsypania stolnicy

2 łyżki pestek słonecznika ( na wierzch chleba )

 

 

 

Wykonanie pysznego chleba:

 

 

1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i sól, a następnie mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Wsypujemy płatki owsiane, kukurydziane, pestki słonecznika i siemię lniane, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i mieszamy do bardzo dokładnego połączenia się składników. Ja wszystko mieszam łyżką. Tak wykonane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę dość dobrze posypaną mąką i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto jest dość kleiste. 

3. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzch ciasta wciskamy pestki słonecznika.

4. Chlebek od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.

5. Dobrze wystudzony kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Chleb należy studzić na metalowej kratce.

Mąkę zawsze przesiewam.

Należy użyć większej miski, ponieważ dość dobrze ciasto wyrasta. 




 

1 komentarz:

  1. Domowy chlebek jest najlepszy:)
    Tez eksperymentuję z różnymi dodatkami ale jeszcze nie dodawałam płatków kukurydzianych🤔 a super wyglądają w Twoim chlebie.
    Dodam przy następnym wypieku😘

    OdpowiedzUsuń