czwartek, 18 marca 2021

Wielkanocne muffinki z mieszanką keksową i polewą

Na wielkanocny stół polecam takie kolorowe i pyszne muffinki. Napełnione bogato mieszanką keksową. Udekorowane polewą i kolorową mieszanką ucieszą każdego. Nam bardzo smakowały. Do ich wykonania użyłam białek, które pozostały mi po pieczeniu ciasteczek, więc nic się nie zmarnowało. Muffinki są proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :)

 

 


 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

4 białka

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

4 łyżki oleju

5 łyżek mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

15 dag mieszanki keksowej od HELIO

 

Dodatkowo:

15 dag mieszanki keksowej od HELIO

10 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO

 

 

Wykonanie pysznych muffinek:

 

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy. Wlewamy olej i chwilę miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie miksujemy lub mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy mieszankę keksową i mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 25 minut. Upieczone studzimy.

3. Polewę i dekorację mleczną rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, smarujemy nią muffinki i dekorujemy mieszanką keksową. Odstawiamy na chwilę aż polewa zastygnie.

4. Gotowe muffinki podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

 

A tutaj produkty które użyłam do wykonania tych pysznych muffinek:

 


12 komentarzy: