piątek, 12 marca 2021

Szakszuka z pomidorami i pieczarkami

Szakszuka na stałe zagościła w mojej kuchni. To danie nigdy się nie znudzi. Brak pomysłu na obiad? Robimy szakszukę. Prosto, szybko i pysznie. Za każdym razem urozmaicamy ją innymi dodatkami. Tym razem były to pieczarki. Nie ukrywam, że wyszło pysznie.

 




Potrzebujemy:

1 puszka pomidorów kojonych

2 ząbki czosnku

25 dag pieczarek 

4 jajka

olej do smażenia

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

oregano suszone według uznania

bazylia suszona według uznania

papryka słodka mielona według uznania

 

Wykonanie pysznej szakszuki z pieczarkami:

 

1. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Następnie dusimy je na rozgrzanym oleju do miękkości, przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem, odparowujemy nadmiar wody.

2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami. Dodajemy pieczarki i mieszamy z pomidorami.

3. Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte. 

4. Tak wykonaną szakszukę podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Porcja dla 3 osób.

 

10 komentarzy: