niedziela, 14 marca 2021

Makowiec na kruchym cieście z kajmakiem i płatkami migdałowymi

Pierwszy przepis wielkanocny w tym roku. Od marki HELIO  w ramach świątecznej współpracy otrzymałam paczuszkę z pysznymi produktami. Dzięki nim powstaną pyszne receptury. Najbardziej cieszą mnie masy krówkowe, które są idealne do świątecznych wypieków. Upiekłam pyszny makowiec na kruchym cieście. Jest to pyszna propozycja na świąteczny stół. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie słodkie i obłędnie pyszne. Prosty i pyszny makowiec z masą krówkową i udekorowany płatkami migdałowymi. Również pięknie się prezentuje. Zapewniam, że uda się każdemu.Słodkich i udanych wypieków życzę :)

 





 

 

Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 żółtka


Dodatkowo:

1 puszka gotowej masy makowej 850 g

1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym od HELIO

około 35 g płatków migdałowych od HELIO

mąka pszenna do posypania stolnicy

2 łyżki kaszy manny 



Wykonanie pysznego ciasta:

 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.

2. Do pieczenia: Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy masę makową.

3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.

4. Dekoracja: Na dobrze wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do  odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

 

 

A tutaj produkty których użyłam do tego pysznego ciasta:

 





9 komentarzy:

  1. Taki świąteczny mazurek. Pycha 😋😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza bardzo fajnie to połączyłaś. Makowiec niby kojarzy się z innymi świętami, A Ty dołożyłaś masę krówkowa i powstał super placuszek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie Monia makowiec jest również na Wielkanoc, przygotowuję go tylko w innej formie, takiej bardziej wielkanocnej :) A ten wyszedł bardzo pyszny :)

      Usuń