Witam Was cieplutko :)
Na Wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się mazurek. Bardzo prosty w wykonaniu, robimy kruchy spód, a potem to już dowolne dodatki czy dekoracje. U mnie najczęściej jest to masa krówkowa, bardzo słodka, ale można ją przełamać np. kwaśnym dżemem. Warto też taki mazurek ładnie udekorować, mogą to być czekoladowe jajeczka, ciasteczka czy jadalne kwiaty, u mnie są do bratki, piękne wiosenne kwiaty. Upieczcie taki mazurek. Mój co prawda nie wygląda idealnie i tak jak sobie go wyobrażałam, ale pyszny wyszedł i dość szybciutko zjedliśmy go :) Zachęcam i Was do upieczenia. Słodkich i udanych wypieków życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
3 żółtka
Dodatkowo:
20 dag masy krówkowej kajmak HELIO
8 łyżeczek dżemu wiśniowego
jadalne kwiaty ( u mnie bratki )
kolorowe jajeczka ( u mnie czekoladowe w cukrowej polewie )
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego mazurka:
1. Ciasto : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy i foremkami w wielkanocnych kształtach wycinamy ciasteczka.Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Spód: Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenna i wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
3. Pieczenie: Następnie ciasteczka i spód do mazurka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są cieniutkie to tak 10-15 minut, a spód grubszy to tak 25-30 minut. Studzimy.
4. Dekoracja: Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami.
5. Podanie: Tak wykonany mazurek jest gotowy do podania. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mazurek można pokroić na około 8 porcji.
Foremka do pieczenia mazurka o wymiarach około 21 cm x 30 cm.
A tutaj produkt, który otrzymałam od Helio do upieczenia tego pysznego mazurka:
Bardzo piękny mazurek ❤❤❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy taka kupna masa z puszki zastyga całkowicie, czy pozostaje półpłynna? A może trzeba ją wcześniej podgrzewać? Albo wymieszać z masłem? Chciałbym, żeby miała konsystencję krówki - miękka, ale sucha ;)
UsuńTaka masa z puszki nie zastyga całkowicie, jest raczej taka półpłynna, ale dość gęsta. Ja jej nie podgrzewałam, tylko rozsmarowałam od razu na cieście. Owszem piekłam z nią drożdżowe i wtedy zrobiła się z niej taka jakby skorupka. Jeżeli utrze się ją z masłem to będzie to bardziej krem, robiłam już taki do dekoracji muffinek.
UsuńNo właśnie - tego się boję... trudno kroić, dekorować, bo się paprze... nawet jeść potem trudno...
UsuńBez przesady, da się ładnie i ukroić i zjeść.
Usuń