wtorek, 16 kwietnia 2019

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą.

Zapraszam na pyszne i słodkie babeczki. Nikt im się nie oprze. Bardzo kruche ciasto, słodki kajmak i polewa i lekko kwaśny dżem wiśniowy to idealne połączenie. Proste w wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek. Sprawdzą się również na świątecznym stole. Polecam :)
















Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru

Na nadzienie:
1 słoiczek dżemu wiśniowego
20 dag masy krówkowej kajmak  Helio
10 dag polewy i dekoracji białej  Helio

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych babeczek:







1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny.



2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem.


3. Układamy na blasze.


4. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy.


5. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po porcji dżemu i kajmaku. Polewę roztapiamy i dekorujemy babeczki. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.


6. Gotowe babeczki podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 34 babeczki.

A tutaj produkty, które otrzymałam od Helio do upieczenia tych pysznech babeczek:








4 komentarze: