środa, 17 kwietnia 2019

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą

Witam Was cieplutko :)

Na świąteczny stół proponuję Wam pyszną babkę. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowej babki, a przecież upieczenie jej jest takie proste. Składniki miksujemy, do foremki, do pieczenia i dekoracja. Moja wyszła idealna, z wierzchu utworzyła się skorupka, a w środku wyszła pysznie wilgotna. A podczas pieczenia cudownie pachniało ajerkoniakiem. Upieczcie koniecznie :) Udanych wypieków Wam życzę :)












 

 



Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
15 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO



Dodatkowo:
5 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO
2 łyżki płatków migdałowych od HELIO
1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki
2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki



Wykonanie pysznej babki:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej i dokładnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.


3. Pieczenie:  Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy, ale jeszcze ciepłą wyjmujemy z foremki.



4. Dekorowanie: Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy nią wystudzoną babkę, dekorujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.


5. Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.

 A tutaj produkty, które otrzymałam od Helio do upieczenia tej pysznej babki:

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz