Witam Was cieplutko :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
15 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO
Dodatkowo:
5 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO
2 łyżki płatków migdałowych od HELIO
1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki
2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki
Wykonanie pysznej babki:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej i dokładnie mieszamy.
2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy, ale jeszcze ciepłą wyjmujemy z foremki.
4. Dekorowanie: Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy nią wystudzoną babkę, dekorujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
5. Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.
A tutaj produkty, które otrzymałam od Helio do upieczenia tej pysznej babki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz