Witam Was cieplutko :)
Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach i ten smak. Nie ma co ukrywać, że domowy chleb czy bułki są najlepsze. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, wyrabiać go i patrzeć jak rośnie. Jeżeli ciasto drożdżowemu damy ciepło swoich rąk i serce to pięknie nam się odwdzięczy i wyrośnie takie jak chcemy. A dzisiaj mam dla Was pyszny chlebek drożdżowy o pięknym pomarańczowym kolorze. Przygotowałam go na potrzeby konkursu, a dodam, że od dawna chodził mi po głowie taki pomysł. Koncentrat pomidorowy Pudliszki idealnie się do tego nadaje. Chleb wyszedł pyszny, pachnący i piękny. Wzbogaciłam go szczypiorkiem, którego pełno na moim kuchennym parapecie. Mnie taki chleb najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jajkiem ugotowanym na twardo i rzeżuchą. Tak prosto, ale tak pysznie. Podczas pieczenia po całym domu unosi się cudowny zapach. Kto piecze chleb ten wie o czym piszę. Jeszcze ciepłego ukroiłam pięteczkę...tak na spróbowanie. Upieczcie koniecznie. Warto. Smacznego i udanych wypieków Wam życzę :)
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
4 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 małe płaskie łyżeczki soli
10 dag koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanego szczypiorku
200 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego pomidorowego chlebka:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Do miski: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, dodajemy szczypiorek. W ciepłym mleku rozpuszczamy koncentrat i również wlewamy do mąki. Dodajemy również rozczyn.
3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło.
4. Do pieczenia: Po tym czasie z ciasta formujemy podłużny bochenek i przekładamy go do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Po tym czasie chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia.
6. Podanie: Upieczony chleb studzimy najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
genialny ma kolorek
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Taki właśnie mi wyszedł :)
UsuńBardzo fajny pomysł na chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńJa robiłam podobny tylko że z bazylia, pyszny był ;-D
OdpowiedzUsuńZ bazylią to musiał być pyszny :)
Usuń