poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Ucierane ciasto kokosowe.

Pyszne ciasto pachnące kokosem. Obłędny zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia. Bardzo szybko znika kawałek po kawałeczku. Bardzo polecam. Uda się każdemu. Upieczcie na piknik, poczęstunek dla gości lub tak po prostu do kawki :)









Potrzebujemy:
 
Na ciasto:
30 dag mąki tortowej ( około 2 szklanki )
10 dag cukru ( pół szklanki )
3 jajka
20 dag masła lub margaryny
10 dag wiórków kokosowych
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
 
 
Wykonanie pysznego ciasta kokosowego:
 
 
1. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy. 
 
 
2. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki keksówki o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
 
3. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
 
4. Ciasto studzimy i kroimy w plastry. 
 
 
 5. Podajemy i smacznego życzę. 
 
 
 
 Moje rady:
Ciasto możemy upiec w formie do babki lub tortownicy o średnicy 23 cm. 
Zamiast blaszkę wykładać papierem do pieczenia możemy posmarować ją masłem i posypać bułką tartą.

2 komentarze: