czwartek, 3 maja 2018

Chleb na jogurcie naturalnym.

Tak naprawdę to niewiele trzeba żeby upiec domowy chleb. Najłatwiejszy jest taki na drożdżach i jak na razie tylko takie piekę. Pamiętajcie, żeby w pieczenie chleba włożyć całe swoje serce, a on Wam się odwdzięczy i się uda. Wyjdzie pyszny, pachnący, puszysty i z chrupiącą skórką. A zapach, który się rozchodzi podczas pieczenia...obłędny. Dodam, że chleb najlepiej jest zagniatać ręcznie, a nie w robocie, chleb musi poczuć ciepło naszych rąk. Zachęcam pieczcie swoje chleby. A ja dzisiaj zaproszę Was na bardzo pyszny i domowy chleb. Piekliście kiedyś chleb na jogurcie naturalnym? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie. Wyszedł mi i puszysty i mięciutki za razem. Jogurt naturalny do bardzo dobry pomysł, nadaje chlebowi lekkiej wilgotności. Wyobraźcie sobie taki domowy chleb, własnoręcznie upieczony i podany na śniadanie z kubkiem mleka i masełkiem...mniam. Chleb jest bez laktozy, więc mogą go spokojnie spożywać osoby z nietolerancją laktozy. Zapraszam :)




Produkty mleczne-Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak.







Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 małe łyżeczki cukru
35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450
2 małe łyżeczki soli
ewentualnie ciepła woda

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło bez laktozy do posmarowania blaszki

Wykonanie:

1. Rozczyn: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie w ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2. Ciasto: Do większej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy to od wilgotności mąki, ja dolałam około 50 ml. Następnie ciasto wyrabiamy przez około kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Gdy będzie dobrze wyrobione ( będzie odchodziło od ręki ) przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Blaszkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.

5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Chleb polecam podać z masłem bez laktozy.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku:  Mlekovita-najlepsza na każdą porę dnia.

Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ten chlebek! Dawno już sama nie pieklam,muszę w weekend nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Monika :) Polecam pieczenie chleba, bo taki domowy jest najlepszy :)

      Usuń
  2. Podoba mi się pomysł na chleb z jogurtem. Mniamm

    OdpowiedzUsuń