Dzisiaj mam dla Was nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki soli
1 duże jajko
Nadzienie:
6 dużych jajek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk
masło do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
szczypiorek według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do
lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na
lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można
posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ).
Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około
15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki
wyjmujemy z foremek i studzimy.
2. Nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, smażymy mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajecznicę zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy.
3. Podanie: Do kruchych tartaletek nakładamy jajecznicę i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes.
Zachęcam Was do udziału w konkursie www.konkurstunczyk.eu
#MasterTuńczyk
Mniam...pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTartaletek na wytrawnie to my jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
UsuńSchrupała bym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńIza genialny pomysł ! Wygląda i smakuje bomba!!
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
UsuńŚwietnie się prezentuje, muszę wypróbować! A tuńczyk princes w oleju też się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńCzemu nie, zawsze można usmażyć na tym oleju jajecznicę.
UsuńSuper pomysł! W sumie o tym nie pomyślałam- dzięki! :)
UsuńDziękuję :) Tak. Na oleju też się sprawdzi. Ja akurat miałam w sosie własnym :)
Usuńświetnie wygląda!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńO tak, lubię takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, super się prezentują :)
OdpowiedzUsuńPychota, lecę po tego tuńczyka i zrobi się danie! :D
OdpowiedzUsuńPrzesłałem już żonie przepis. Uwielbiam tego tuńczyka :D
OdpowiedzUsuń