Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach świeżo pieczonego, domowego chleba. Uwielbiam jego powstawanie, uwielbiam ręczne wyrabianie i zaglądanie jak pięknie rośnie. Uwielbiam zaskakiwać rodzinę świeżo upieczonym chlebem. Uwielbiam gdy go zjadają do ostatniego okruszka. Taki domowy chleb podaję najczęściej z masłem, a teraz gdy trwa sezon na świeże warzywa to z pachnącymi pomidorami, ogórkami czy rzodkiewkami. A może i Wy zaskoczycie rodzinę pysznym chlebem z chrupiącą skórką? Polecam :) Ten chleb jest bez laktozy, więc osoby z nietolerancją laktozy spokojnie mogą go zjeść. Zapraszam :)
Produkty mleczne-Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się
jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję
laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom
żywieniowym takich osób i przygotowała całą linię wyrobów bez laktozy,
dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują
wyjątkowy smak.
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej
35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
1 jajko
2 i pół dag masła bez laktozy
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło bez laktozy do posmarowania blaszki
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
Wykonanie:
1. Rozczyn: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i
ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie ciepły przekładamy do miski i rozcieramy
w nim drożdże, cukier i mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, powinno być ciepłe, ale nie gorące ani zimne. Do miski wsypujemy mąkę, płatki i sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jedną godzinę.
3. Formowanie chleba: Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i dno obficie posypujemy płatkami.
Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny
chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
30 minut do wyrośnięcia.
4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.
5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Chleb obowiązkowo polecam podać z masłem bez laktozy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Mlekovita-najlepsza na każdą porę dnia.
Uwielbiam domowe pieczywko :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też uwielbiam :)
UsuńPysznie wygląda. Zjadła bym kromeczkę z masełkiem.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i zapraszam :)
UsuńJuż czujemy fantastyczny zapach tego chleba <3
OdpowiedzUsuńPięknie pachniał :)
UsuńMniami 😍
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńJa tylko raz miałam okazję jeść taki domowy chleb i pamiętam, że strasznie mi smakował :)
Dziękuję :) I polecam piec domowy chleb, taki jest najlepszy :)
Usuń