Składniki:
Rozczyn:
2 i pół dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka soli
1 jajko
około pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 małe żółtko
masło do posmarowania blaszki
Pasta:
1 awokado
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk
4 jajka ugotowane na twardo
pół pęczka rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
Zaczynamy od bułek.
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto ( możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie ). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie: Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery równe części, z każdej części toczymy gruby wałek i formujemy kółko. Układamy na blasze posmarowanej cieniutko masłem i smarujemy obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.
4. Pieczenie: Wyrośnięte bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
Gdy bułki się pieką wykonujemy pastę:
1. Awokado ( powinno być lekko twarde ) obieramy lub wydrążamy łyżką ( pestkę usuwamy ) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy i dokładnie płuczemy, siekamy dość drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy.
2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.
Teraz podajemy.
1. Bułki rozcinamy na pół, nakładamy obficie sałatki i podajemy.
2. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Dzięki skropieniu awokado sokiem z cytryny nie ściemniej nam.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes.
Zachęcam Was do udziału w konkursie www.konkurstunczyk.eu
#MasterTuńczyk
Całość wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPo takiej wspaniałej bułeczce nikt nie będzie głodny. Super zestaw :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Dzięki Monia :)
Usuńaż ślinka cieknie ;) jutro na śniadanie obowiązkowo tuńczyk
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńświetna sałatka, i jak ładnie podana
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚliczne rumiane bułeczki, świetna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZnakomicie się prezentuje to jedzonko! Dobrze, że została mi jeszcze puszka właśnie tuńczyka princes, na pewno spróbuję przepisu! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam :)
UsuńTaka domowa buła wypełniona po brzegi takimi pysznościami nam się teraz zamarzyła <3
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
Usuń