Już tyle razy pisałam, że uwielbiam serniki i często je piekę, ale napiszę jeszcze raz...uwielbiam je. Tym razem upiekłam pyszny czekoladowy sernik i podałam z kremem śmietankowym i dużą ilością kruchych ciasteczek. Może nie wygląda tak ładnie jak sobie go wyobrażałam, ale jest pyszny. Może upieczecie na niedzielę? Zapraszam :)
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
1 cukier waniliowy
3 kopiaste łyżki kakao
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Krem śmietankowy:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1-2
łyżki kakao
2 kopiaste łyżki żelatyny
5
łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
około 20 okrągłych biszkoptów
około 20 dag kruchych okrągłych ciasteczek w czekoladzie
Wykonanie:
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę,
następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie
ucieramy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno blaszki wykładamy biszkoptami, a na biszkopty równomiernie masę serową.
2. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Wystudzony kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.
3. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i
studzimy. Schłodzoną śmietankę
kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kakao i
cukier puder do smaku i ubijamy,
na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy
do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na
pokrojonym serniku.
4. Dekorowanie i podanie: Ciasteczka kruszymy i dekorujemy nimi sernik. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 300 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o
wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Serniczek wygląda bardzo smacznie. Wiadomo, że zdjęcia nigdy nie oddadzą smaku. Moim zdaniem trzeba patrzeć na potrawy oczyma wyobraźni 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :) To był taki dzień, że i zdjęcia mi nie wychodziły i wygląd ciasta tak jak chciałam :( Pozdrawiam :)
UsuńA mnie się bardzo podoba! Wygląda wspaniale i z pewnością bosko smakuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia i zapewniam, że jest pyszny :) :)
UsuńJa tam uważam, że wygląda bardzo smakowicie i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) miło mi, że się podoba :)
UsuńWygląda cudownie jak w najlepszej cukierni <3 Też kochamy serniki całym sercem :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i zjadłabym z dokładką ;) :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
Usuń