Nie od dziś wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze. Wiemy z czego są
zrobione. Bardzo polecam robić je samodzielnie, co prawda wymaga to
trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Smak i zapach nie do opisania. Tym razem przygotowałam pyszną pieczeń z szynki z pieczarkami i pikantnym ketchupem, takie połączenie jest super i pięknie pachnie podczas pieczenia. Pieczeń ma dwie wady szybko znika i trochę źle się kroi przez te pieczarki, dlatego do zdjęcia ukroiłam taki gruby plaster. Polecam ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam :)
Składniki:
Na pieczeń:
1 kg surowej szynki wieprzowej
1 duża bułka pszenna
3 jajka
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
Na pieczarki:
50 pieczarek
kilka łyżek ketchupu pikantnego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
2. Pieczenie: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę w
temperaturze 190 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia pieczeń smarujemy ketchupem i wykładamy równomiernie pieczarki, zapiekamy.
3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki, następnie smażymy je na oleju do miękkości i zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Podanie: Gotową pieczeń studzimy, najlepiej zimną wstawić na kilka godzin do lodówki, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.
Pierwszy raz widzę patent z keczupem i pieczarkami na wierzchu😍
OdpowiedzUsuńBardzo polecam spróbować :)
Usuńbardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuń