środa, 14 lutego 2018

Jogurtowe ciasto z kiwi.

Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszne ciasto. Wystarczy 15 minut plus pieczenie. Bardzo, bardzo polecam, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać. Ma same zalety i jedną wadę. Jest niedrogie w przygotowaniu, łatwe i szybkie, a wada to niestety idzie w boczki...może jakby zjadł jeden kawałek, to by nie poszło, ale nie da się poprzestać na jednym. Dodam, że podczas pieczenia tak cudownie pachnie, że nie można doczekać się kiedy będzie gotowe i najchętniej ukroiłoby się kawałek gorącego. Zachwalam, zachwalam, więc koniecznie musicie je upiec. Zapraszam :)








Składniki:

Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
pół szklanki kaszy manny
półtorej szklanki mąki tortowej
2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
kilka sztuk kiwi

Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

3. Umyte i osuszone owoce obieramy i kroimy w dość grube plastry, następnie wciskamy je lekko w ciasto.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy w plastry i podajemy.

5. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.
Najlepiej, żeby kiwi było trochę twarde.

7 komentarzy: