Uwielbiam masło orzechowe, kaszę mannę i jabłka, postanowiłam, więc połączyć to wszystko w jeden deser. Nie uwierzycie jak wyszło pysznie. Zapach i smak nie do opisania. Zróbcie koniecznie na podwieczorek, osobiście zapewniam, że będziecie zachwyceni. Zapraszam :)
Składniki:
4 duże jabłka
półtorej szklanki mleka
5 lekko kopiastych łyżek kaszy manny
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu prawdziwego
Wykonanie:
1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
2. Umyte i dokładnie osuszone jabłka wydrążamy i napełniamy je kaszą manną. Układamy na blaszce do pieczenia.
3. Jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak twarde mamy jabłka.
4. Upieczone jabłka podajemy, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzą 4 porcje.
Myślałam ostatnio o takich jabłuszkach ;) Często robię sobie gotowane jabłko, ale muszę też je w końcu upiec i nadziać tak pysznie jak twoje :D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Pieczone są pyszne :)
UsuńKochana ale świetny pomysł na pyszny deser :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuń