piątek, 16 lutego 2018

Pieczone jabłka z kaszą manną i masłem orzechowym.

Uwielbiam masło orzechowe, kaszę mannę i jabłka, postanowiłam, więc połączyć to wszystko w jeden deser. Nie uwierzycie jak wyszło pysznie. Zapach i smak nie do opisania. Zróbcie koniecznie na podwieczorek, osobiście zapewniam, że będziecie zachwyceni. Zapraszam :)







Składniki:

4 duże jabłka
półtorej szklanki mleka
5 lekko kopiastych łyżek kaszy manny
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu prawdziwego

Wykonanie:

1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

2. Umyte i dokładnie osuszone jabłka wydrążamy i napełniamy je kaszą manną. Układamy na blaszce do pieczenia.

3. Jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak twarde mamy jabłka.

4. Upieczone jabłka podajemy, a ja smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzą 4 porcje.

4 komentarze:

  1. Myślałam ostatnio o takich jabłuszkach ;) Często robię sobie gotowane jabłko, ale muszę też je w końcu upiec i nadziać tak pysznie jak twoje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana ale świetny pomysł na pyszny deser :-)

    OdpowiedzUsuń