Nie ukrywam, że uwielbiam serniki, trochę już ich upiekłam. Za każdym razem wymyślam inny i chyba za chwilę braknie mi już pomysłów. Tym razem postanowiłam upiec sernik z moim ulubionym masłem orzechowym, i to był dobry pomysł, nawet bardzo dobry. Sernik wyszedł bardzo pyszny, aksamitny z wyczuwalną nutką masła orzechowego. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Łatwy i szybki w przygotowaniu, 20 minut miksowania i około godzinka pieczenia. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :)
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym)
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
25 dag masła orzechowego
Dodatkowo:
20 dag okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę,
następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masło orzechowe i ser i dokładnie
ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i
delikatnie mieszamy.
2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o
wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i
przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze
160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studziłam w piekarniku, a następnie zimny wstawiłam do lodówki.
3. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy i dodać 1 opakowanie cukru waniliowego.
Masło orzechowe najlepiej bez kawałków orzechów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o
wymiarach 24 cm x 35 cm.
Iza pomysłowy serniczek. Porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :) Częstuj się proszę :)
Usuń