Składniki:
Ser:
25 dag sera białego półtłustego
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 jajko
4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
Ciasto:
2 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru
2 cukry waniliowe
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kupkami wykładamy masę serową.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21cm.
Ciasto można pokroić na około 12 dużych kawałków.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.
Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od: GALERII CUDA ŚWIATA
ale fajne ciasto
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto Izunia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia :)
UsuńNa pewno było przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że bardzo pyszne :)
Usuń