niedziela, 29 października 2017

Maślano-mleczne rogale z makiem.

Nie ma jak domowy rogalik upieczony na śniadanie lub kolację. Niezwykle chrupiący, maślany i pyszny. Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jak dla mnie to już do niego nie potrzeba więcej dodatków. Bardzo polecam, upieczcie, a zobaczycie jak są pyszne. Zapraszam :)







Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 kopiaste łyżki masła
około 1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:
1 łyżka masła
2 łyżki sypkiego maku
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka masła do posmarowania blaszki

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto:  Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, jajko, masło i następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki, każdy placek kroimy na 4 trójkąty i zwijamy formując rogaliki.

4. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszce posmarowanej masłem, łyżkę masła roztapiamy i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik, obsypujemy obficie makiem  i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia.

6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 dużych rogali.
Najlepiej użyć masła 82 %.

5 komentarzy: