środa, 13 kwietnia 2016

Pizza ze szpinakiem.

Pizzę ze szpinakiem robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszła mi bardzo pyszna. Przygotowałam ją na obiad, ale z powodzeniem możemy przygotować na kolację. Do jej przyprawienia użyłam przyprawy śródziemnomorskiej  i ziół prowansalskich od RAFEX .Pizza jest bardzo syta. Zapraszam:)




Składniki:

 Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 i pół dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
około 150 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju

Dodatkowo:
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa śródziemnomorska według uznania
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
10 dag sera żółtego
dowolny ulubiony ketchup

Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody na gęstym sicie. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, dodajemy szpinak i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą śródziemnomorską. Studzimy.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 25 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem, następnie równomiernie wykładamy szpinak i oprószamy ziołami prowansalskimi.

5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy, aż ser się rozpuści.

6. Gotową pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Pizzy ze szpinakiem jeszcze nie jadłam :) Ciekawe czy by mojej rodzince posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szpinak ale na pizzy jeszcze nie próbowałam, apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń