piątek, 1 kwietnia 2016

Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi.

Nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Jak tylko mam możliwość to piekę bułki i chleby. Ciągle wymyślam nowe wersje. Tym razem upiekłam bułki z amarantusem i płatkami owsianymi. Bułki wyszły bardzo pyszne i syte. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem lub twarożkiem. Do ich upieczenia użyłam amarantusa ekspandowanego od SKWORCU . Polecam:)




Składniki:

 Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru

Ciasto:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu żeby rozczyn ,, ruszył''.

2. Do mąki dodajemy amarantus, płatki, sól, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

4. Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz