wtorek, 12 kwietnia 2016

Zupa - krem z zielonej soczewicy.

Zupę krem z soczewicy przygotowałam na bazie suszonych i bardzo aromatycznych warzyw. Wyszła bardzo smaczna i syta. Gęstość zupy zależy od nas jak gęstą zupę chcemy mieć. Moja wyszła bardzo gęsta, taka jak lubię. Do przygotowania tej zupy użyłam suszonych warzyw oraz suszonej natki pietruszkibiałego pieprzu mielonego od SKWORCU . Zapraszam:)




Składniki:

 1 szklanka zielonej soczewicy
10 dag warzyw suszonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju do smażenia
gorąca woda
pestki dyni według uznania

Wykonanie:

1. Soczewicę płuczemy i dokładnie osączamy.

2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.

3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy suszone warzywa, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wlewamy gorącą wodę, wsypujemy soczewicę, wrzucamy liść i ziele. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.

 4. Gdy składniki będą miękkie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Jeżeli będzie potrzeba do zupy dolewamy gorącej wody.

5. Na koniec do zupy wsypujemy natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.

6. Na talerze talerze nakładamy porcje gorącej zupy i posypujemy pestkami dyni. Podajemy i smacznego.

7. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz