piątek, 15 kwietnia 2016

Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta.

Zupa - krem z pieczarek to bardzo pyszna zupka i niezwykle aromatyczna. Posypana dużą ilością szczypiorku będzie pysznym pomysłem na obiad. Zupę zagęściłam serkiem ricotta i to również nadało jej wyjątkowego smaku. Lekka a zarazem syta. Zupę przyprawiłam białym pieprzem mielonym oraz suszoną natką pietruszki od SKWORCU . Zapraszam:)




Składniki:
40 dag pieczarek
2 duże pietruszki
1 średnia marchewka
2 średnie cebule
masło do smażenia
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
sok z cytryny
10 dag serka ricotta
szczypiorek według uznania

Wykonanie:

1. Pieczarki i warzywa obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Dwie pieczarki odkładamy, a pozostałe kroimy razem z warzywami na małe kawałki.

2. W garnku roztapiamy około 1 łyżkę masła, wrzucamy pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników.

3. Odłożone pieczarki kroimy w półplasterki, następnie dusimy na maśle do miękkości i zrumieniania, na koniec oprószamy solą.

4. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.

5. Gdy składniki zupy będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

6. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i serek ricotta, zagotowujemy mieszając, żeby serek rozpuścił się w zupie.

7. Na talerze nakładamy porcje zupy, usmażonych pieczarek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy.

8. Smacznego.

5 komentarzy: