Uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Tak przygotowane są bardzo pyszne i
wyraziste w smaku. Najczęściej podaję je ze świeżym pieczywem.Zapraszam:)
Składniki:
3 płaty śledzi solonych
1 mała cebula
4 łyżki majonezu
musztarda według uznania
pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około dwie godziny, jeżeli śledzie
nadal będą mocno słone, wodę wymieniamy i dalej moczymy.
2. Następnie śledzie wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na mniejsze kawałki.
3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
4. Do śledzi dajemy cebulę, majonez i musztardę, oprószamy pieprzem i mieszamy.
5. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki ,,przegryzły się''.
6. Po tym czasie podajemy i smacznego.
7. Smacznego.
Mój tata by się zajadał aż miło:)
OdpowiedzUsuń