niedziela, 10 kwietnia 2016

Śledzie w sosie majonezowo-musztardowym.

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Tak przygotowane są bardzo pyszne i wyraziste w smaku. Najczęściej podaję je ze świeżym pieczywem.Zapraszam:)


 

Składniki:

3 płaty śledzi solonych
1 mała cebula
 4 łyżki majonezu
musztarda według uznania
pieprz mielony do smaku

Wykonanie:

1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około dwie godziny, jeżeli śledzie nadal będą mocno słone, wodę wymieniamy i dalej moczymy.

2. Następnie śledzie wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na mniejsze kawałki.

3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

4. Do śledzi dajemy cebulę, majonez i musztardę, oprószamy pieprzem i mieszamy.

5. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki ,,przegryzły się''.

6. Po tym czasie podajemy i smacznego.

7. Smacznego.

2 komentarze: