sobota, 2 kwietnia 2016

Pasta z kaszy jaglanej i warzyw.

Uwielbiam różne pasty do pieczywa, są pyszne i pożywne. Z kaszy jaglanej, która jest bardzo zdrowa wychodzi pyszna pasta, idealnie smakuje ze świeżym pieczywem. Do przyprawienia pasty użyłam bogatej mieszanki ziół i przypraw czyli: czubrycy zielonej od RAFEX . Polecam i zapraszam:)





Składniki:

 pół szklanki kaszy jaglanej
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki koperku suszonego
rzeżucha według uznania
szczypiorek według uznania
sól i pieprz do smaku
czubryca zielona do smaku

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osączamy na gęstym sicie. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu, kaszę lekko rozgotowujemy. Następnie dokładnie studzimy.

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Szczypiorek i rzeżuchę płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.

4.  Kaszę, jajka, szczypiorek, koperek, rzeżuchę i jogurt naturalny dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i czubrycą.

5.  Pasta jest gotowa do podania.

Rady:

Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć majonezu, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna.

2 komentarze: