piątek, 8 kwietnia 2016

Kotleciki jajeczne z pestkami dyni i słonecznikiem.

Postanowiłam urozmaicić zwykłe jajeczne kotleciki pestkami dyni, słonecznikiem i dużą ilością aromatycznej pietruszki. Wyszło bardzo smacznie. Polecam na bezmięsny obiad. Do przyprawienia kotlecików użyłam wspaniałej suszonej natki pietruszki i świeżo mielonego białego pieprzu od SKWORCU . Zapraszam:)

 


Składniki:

 6 jajek
1 bułka namoczona i odciśnięta
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
4 łyżki pestek dyni
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki bułki tartej

dodatkowo:

bułka tarta do panierowania
masło do smażenia

Wykonanie:

1. 5 jajek gotujemy na twardo, ugotowane studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Do startych jajek wbijamy jedno jajko, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę i bułkę tartą, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy natkę pietruszki, pestki dyni i słonecznik, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Z masy jajecznej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.

4. Następnie smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

5. Smacznego.

3 komentarze: