Postanowiłam urozmaicić zwykłe jajeczne kotleciki pestkami dyni,
słonecznikiem i dużą ilością aromatycznej pietruszki. Wyszło bardzo
smacznie. Polecam na bezmięsny obiad. Do przyprawienia kotlecików użyłam wspaniałej suszonej natki pietruszki i świeżo mielonego białego pieprzu od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
6 jajek
1 bułka namoczona i odciśnięta
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
4 łyżki pestek dyni
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki bułki tartej
dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
masło do smażenia
Wykonanie:
1. 5 jajek gotujemy na twardo, ugotowane studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Do startych jajek wbijamy jedno jajko, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę i
bułkę tartą, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy natkę pietruszki,
pestki dyni i słonecznik, mieszamy przyprawiając do smaku solą i
pieprzem.
3. Z masy jajecznej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
4. Następnie smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony.
Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
5. Smacznego.
pyszne kotleciki:)
OdpowiedzUsuńkotlecików z jajek jeszcze nie robiłam, ale smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPyszne są. Polecam chociaż raz spróbować:)
Usuń