niedziela, 24 kwietnia 2016

Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową.

Pyszne pełne bakalii ciasto. Nie wymaga dużo pracy, a jest idealne do popołudniowej kawy. Zapewniam, że jak je upieczecie to będzie szybko znikać z talerza. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach. Polecam.:)




Składniki:

 Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
20 dag wiórek kokosowych
pół szklanki mleka
10 dag mlecznej czekolady
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie:

1. Orzechy kroimy na małe kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej i miksujemy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy, mleko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto.

3. Do ciasta wsypujemy wiórki, czekoladę, rodzynki i orzechy, dokładnie mieszamy. ( Ciasto jest dość gęste, więc nie należy się przejmować).

4. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.

5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią ciasto, dekorujemy połówkami orzechów i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

3 komentarze: