środa, 2 marca 2016

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Pierogi ze szpinakiem robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku.Szpinak połączyłam z serem feta, czosnkiem i przyprawami. Ponieważ ser feta jest bardzo słony farszu nie solimy. Polecam na bezmięsny obiad.Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Do przyprawienia farszu użyłam suszonej natki pietruszkibiałego pieprzu mielonego i przyprawy Tikka Masala , w jej skład wchodzą: kolendra, czosnek, kumin, pomidory i skórka cytrynowa. Przyprawy otrzymałam od SKWORCU . Zapraszam:)




Składniki:
 Farsz:
25 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
3 ząbki czosnku
10 dag sera feta
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
biały pieprz mielony według uznania
przyprawa Tikka Masala według uznania

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:
mąką pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól do gotowania

Wykonanie:
1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączmy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy,żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przyprawiamy pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy natkę pietruszki i ser feta, dokładnie mieszamy.





2. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.




3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąkę stolnicy, wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.




4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, następnie pierogi odcedzamy.




5. Na patelni roztapiamy masło. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy stopionym masłem. Podajemy.
6.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Muszę kiedyś zrobić pierożki ze szpinakiem bo jestem ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie są bardzo smaczne, wszystko zależy jak je przyprawimy.Warto spróbować:)
      Dodam,że ja je dzisiaj robiłam pierwszy raz:)

      Usuń
    2. W takim razie muszę je zrobić :)

      Usuń