wtorek, 1 marca 2016

Muffinki z chałwą i rodzynkami.

Muffinki z chałwą są pyszne i niezwykle pachnące. Idealne dla wielbicieli chałwy. Chałwa w tych słodkościach jest mocno wyczuwalna. Polecam upiec na deser. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk. Smacznego:)




Składniki:
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
półtorej szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag chałwy waniliowej
2 jajka
pół szklanki rodzynek

Wykonanie:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i chałwą na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.
2.Następnie dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, dokładnie ucieramy ( ciasto jest dość gęste ). Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i podajemy.
4. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne takie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe babeczki, porywam kilka do herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe babeczki, porywam kilka do herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń