środa, 23 marca 2016

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i młodym jęczmieniem.

Pyszna i bardzo zdrowa sałatka. Do tego bardzo pożywna i szybka w wykonaniu. Może być na przekąskę, ale również i na obiad. Z przepisu wychodzi 2 spore porcje. Do przyprawienia tej sałatki użyłam białego pieprzu mielonego oraz sproszkowanego młodego jęczmienia od SKWORCU . Zapraszam:)




Składniki:

 pół szklanki kaszy jaglanej
1 duża marchewka
2 jajka
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
suszony koperek według uznania
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia
2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie, Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Ugotowaną kaszę studzimy.

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w kostkę.

3. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy i smacznego.

5. Smacznego.


8 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze sałatki z dodatkiem młodego jęczmienia, ale chętnie przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie osobiście bardzo smakowała:) Młody jęczmień ma trochę trawiasty smak i ,,trzeba go polubić'', zwłaszcza, że jest bardzo zdrowy.:)

      Usuń
  2. Z chęcią bym spróbowała takiej sałateczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak się wczytuję co to te białe.. a to jajka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka, jajka......tylko tak grubo pokroiłam,a miała być ładna mała kostka:)

      Usuń